8 patarimai kaip valyti vaiko dantis - Mano emalis

Žiūrėkite video arba skaitykite straipsnį žemiau. 

Odontologai ir burnos higienistai nuolat savo pacientams primena - dantų valymas du kartus per dieną yra būtinas. Šį įprotį tėvai turėtų ugdyti savo vaikams nuo pat pirmojo dantuko, tačiau dantų valymas mažiesiems kartais gali būti tikru iššūkiu. Pateikiame keletą rekomendacijų bei patarimų, kurie palengvins vaikų dantų valymą ir sukels mažiau streso tiek vaikams, tiek ir patiems tėveliams.

1. Valykitės dantis kartu

Vaikai iš prigimties yra linkę kopijuoti tėvų ar vyresnių brolių ir seserų elgesį, tad suaugusiųjų dantų valymas šalia vaiko gali tapti puikiu teigiamu pavyzdžiu. Tai gali padėti vaikui suprasti, kad dantų valymas yra normali ir teigiama kasdienė veikla.

2. Sudarykite planą ir rutiną

Burnos priežiūra turėtų tapti dienos rutinos dalimi tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Svarbu suprasti, kad dantų valymas ryte ir vakare yra būtina dienos dalis, todėl odontologai rekomenduoja sudaryti vaikui aiškų planą, kada reikia išsivalyti dantukus, pavyzdžiui ryte iškart atsikėlus, vakare po paskutinio animacinio filmuko ir panašiai. Turint dienos rutinos tvarkaraštį, vaikui nesukeliamas papildomas stresas bei nesukeliamas netikėtumo jausmas, kadangi jis žino, ko laukti dienos eigoje.

3. Apdovanokite vaiką po dantų valymo

Po sėkmingo dantų išsivalymo galite paskatinti vaiką duodami kokią nors smulkmenėlę ar mažą staigmeną. Dantų valymą galite paversti į žaidimą, kuriame vaikas norėtų dalyvauti ir būti apdovanotu. Svarbiausia nenusileiskite vaikui ir neapdovanokite už neatliktą darbą. Vaikas gali pradėti naudotis tokia situacija ir kito dantų valymo metu vėl verkti bei laukti apdovanojimo, kuris jį nuramintų.

4. Geros emocijos – lengvesnis valymas

Odontologai rekomenduoja dantukų valymą vakare atlikti prieš vaikui pavargstant, todėl to nepalikite kaip paskutinio dienos veiksmo, kadangi pavargęs vaikas gali būti suirzęs. Taip pat užtikrinkite, kad vaikas neperimtų Jūsų neigiamų emocijų po darbo dienos. Vaikai labai jaučia visas tėvų emocijas ir jas lengvai perima, todėl dantų valymo metu pats vaikas gali tapti piktu arba nesileisti valymui. Dantų valymo metu stenkitės išlikti ramūs ir pozityvūs.

5. Nepakluskite vaiko „Ne“

Būtina suprasti, kad dantų valymas turi būti atliekamas nors ir vaikas stipriai tam priešinasi, yra pavargęs arba verkia. Vaikui yra svarbu paaiškinti, kad dantukų valymas yra rutinos dalis, reikėtų šią veiklą pateikti kaip teigiamą, ieškokite būdų kaip vaiką įkalbinti naudodamiesi aukščiau išvardintais patarimais ir nenusileiskite. Žinoma, jūs nenorite valyti vaikui dantų prieš jo valią, tačiau jeigu kartą vaikui pasakius „ne“ jūs jam paklusite, vaikas gali pradėti valdyti situaciją ir piktnaudžiauti tuo kiekvieną kartą atėjus laikui valyti dantis.

6. Leiskite vaikui būti savarankiškam

Jeigu vaikas valosi dantis pats – valio! Tačiau atsiminkite, kad šį veiksmą turite kontroliuoti jūs. Vaikas gali pats įsipilti vandens į stiklinę, uždėti dantų pastos ant šepetėlio ir išsivalyti dantis, tačiau pabaigoje vienam iš tėvelių būtina pervalyti vaiko dantukus ir įsitikinti ar ant jų nėra likę apnašų. Skatinimas staigmenėlėmis gali padėti ugdyti vaiko savarankiškumą ir kruopštumą atliekant šią užduotį.

7. Jeigu dantų valymo metu vaikui skauda

Visų pirmą išsiaiškinkite skausmo priežastį. Dažniausiai vaikui skauda dantų dygimo metu arba esant dantenų uždegimui, todėl būtina valyti dantis du kartus per dieną minkštu dantų šepetėliu, kad nesukeltumėte dar didesnio uždegimo. Taip pat, skausmas gali būti vaiko įsivaizduojamas, todėl būtina paaiškinti, kad dantų valymo metu nėra jaučiamas joks skausmas. Pradžioje galima nuvalyti kelis dantis, kad įrodytumėte vaikui, kad dantų šepetėlis nesukelia jokio diskomforto. 

8. Leiskite išsirinkti dantų šepetėlį ir pastą patiems

Leiskite vaikui išsirinkti dantų šepetėlį su mėgstamo animacinio filmuko personažais arba mėgstamomis ryškiomis spalvomis, o dantų pastą tokio skonio, koks jam yra mėgstamiausias. Su mėgstamomis dantų priežiūros priemonėmis dantų valymas vaikui bus daug malonesnis, tačiau svarbu įsitikinti, kad pasirinktos priemonės atitinka vaiko amžių, yra kokybiškos ir odontologų rekomenduojamos.

Bet kuriuo atveju, dantis būtina vaikui valyti vos tik pradeda dygti pirmasis dantukas. Skatinkite vaiko savarankiškumą, leiskite jam pačiam išsirinkti dantų šepetėlio spalvą ar paįvairinkite dantų valymą skirtingais dantų pastos skoniais. Nepamirškite, kad vaikui labai svarbu gauti pagyrimą ir paskatinimą bei turėti dienos rutiną. Jeigu jums sunku rasti priėjimą prie vaiko dantukų valymo, rekomenduojame kreiptis į odontologą arba burnos higienistą, kurie apžiūrėjus vaiko burnytę, padės jums suprasti priežastį bei pateiks būdų, kaip galima palengvinti dantų valymo rutiną.

Straipsnis parengtas pagal: 
de Jong-Lenters, M., L'Hoir, M., Polak, E., & Duijster, D. (2019). Promoting parenting strategies to improve tooth brushing in children: design of a non-randomised cluster-controlled trial. BMC oral health, 19(1), 210.
Prieiga internetu: https://doi.org/10.1186/s12903-019-0902-6