Venkite šių produktų prie šventinio stalo ir išlaikysite baltus dantis

Artėjantis šventinis laikotarpis atneša ne vien tik šiltus pokalbius su artimaisiais, bet ir pilną stalą nuklotą įvairiausių maisto gaminių ir skaniausių gėrimų. Vieni maisto produktai ir gėrimai gali pakeisti dantų spalvą labiau nei kiti. Raudonas vynas, karis, burokėliai – tai vieni iš labiausiai dažančių maisto produktų ir gėrimų. Norint turėti baltus dantis, dažančių maisto produktų rekomenduojama vengti. Tačiau šventinis laikotarpis neturėtų būti tas laikas, kai reikėtų atsisakyti vienų ar kitų maisto patiekalų ar gėrimų. Burnos skalavimas su vandeniu tarp dažančių produktų vartojimo, kramtomosios gumos su ksilitoliu kramtymas, šiaudelio naudojimas – tai tik keletas patarimų, kurie gali sumažinti danties spalvos pokyčius.

Šiame straipsnyje pateiksime labiausiai dantis dažančius maisto produktus ir gėrimus bei lengvus patarimus, kaip išsaugoti baltus dantis šventiniu laikotarpiu.

Kokie maisto produktai ir gėrimai labiausiai dažo dantis?

Kaip jau žinote, vieni maisto produktai ir gėrimai dantis dažo labiau, kiti mažiau. Žemiau pateikiame sąrašą maisto produktų ir gėrimų, kurie prie šventinio stalo gali labiausiai dažyti dantis:

  • Arbata ir kava. Arbatoje (įskaitant ir žaliąją arbatą) bei kavoje yra taninų, kurie sukelia pigmentinių dėmių atsiradimą. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad kavos pH yra rūgštinis, todėl tai gali dar labiau pažeisti danties paviršių.
  • Raudonas vynas. Šventiniu laikotarpiu raudonasis vynas yra vienas iš populiariausių ir labiausiai dantis dažančių gėrimų. Dantys gali įgauti pilkšvą atspalvį. Taip pat vynas, įskaitant ir baltąjį vyną, yra rūgštinio pH bei turi įtakos dantų emalio struktūrai.
  • Kola. Tamsi kolos spalva gali pakeisti danties paviršiaus spalvą. Taip pat koloje yra rūgščių, kurios pažeidžia danties emalį bei sukelia ne tik spalvos pokyčius, bet gali atsirasti ir dantų jautrumas.
  • Vaisių sultys. Tamsios vaisių sultys, tokios kaip spanguolių, mėlynių, vynuogių ar granatų sultys, gali sukelti dantų spalvos pokyčius.
  • Pomidorų padažas. Pomidorai yra puikus maistinių medžiagų šaltinis, tačiau dėl savo sodrios raudonos spalvos jie gali sukelti dantų emalio spalvos pokyčius.
  • Karis. Tai prieskonių mišinys, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra ciberžolė. Ji turi stiprų antibakterinį ir organizmo imuninę sistemą stiprinanti poveikį, tačiau dėl savo geltonos spalvos gali pakeisti dantų spalvą.
  • Balzamiko actas. Nors tai labai skanus salotų užpilas, tačiau dėl didelės pigmentacijos taip pat gali pakeisti dantų spalvą.
  • Sojų padažas. Tai klasikinis sūrus padažas, kuris tinka prie bet kokio gero troškinio ar kito patiekalo, tačiau tamsi sojos spalva gali išlikti ant dantų ilgam.
  • Uogos. Nors uogos ir sveikos, tačiau taip pat dažo dantis. Ypač dantis gali nudažyti tamsios spalvos uogos, tokios kaip mėlynės, gervuogės, spanguolės, vyšnios.
  • Burokėliai. Burokėliuose gausu vitaminų ir mineralų ir jų nauda sveikatai labai didelė, tačiau jie yra labai dažantys ir savo pėdsaką ant pirštų gali palikti net jų paruošimo metu.
  • Saldumynai su dirbtiniais dažikliais. Įvairūs saldainiai bei sausainiai, kurie iš tolo matomi ryškiausiomis spalvomis, savo sudėtyse turi dažiklių, taip pat daro poveikį dantų spalvai.

Kai kurie iš išvardintų maisto produktų, tokie kaip burokėliai ar uogos, turi sveikatai naudingą poveikį, todėl tikrai nereikia jų išbraukti iš dietos sąrašo, tačiau rekomenduojame išmokti net ir renkantis dažančius maisto produktus tinkamai pasirūpinti savo dantimis.

Kaip apsaugoti dantis nuo galimo spalvos pokyčio prie šventinio stalo?

Kai kurių žmonių dantys nusidažo lengviau nei kitų. Įtakos tam gali turėti emalio storis, genetika ir netgi seilių kiekis burnoje. Tačiau vienas didžiausių veiksnių, skatinančių dantų spalvos pokyčius, yra prasta burnos higiena. Gera žinia ta, kad burnos higienos įpročius galite visada pagerinti.

Pateikiame septynis paprastus žingsnius, kurie gali padėti išsaugoti dantų baltumą:

  1. Pavalgę ar išgėrę ką nors, kas gali nudažyti dantis, praskalaukite burną vandeniu.
  2. Gerdami šaltus gėrimus, tokius kaip kola ar sultys, kurie gali nudažyti dantis, naudokite šiaudelį.
  3. Kramtomoji guma, kurioje yra ksilitolio, gali paskatinti seilių išsiskyrimą burnoje, kurios savaime apvalo dantis.
  4. Valgykite daug traškių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, obuolių, morkų ir salierų. Jie skatina seilių išsiskyrimą ir apvalo dantis, veikdami kaip natūralūs apnašo valikliai.
  5. Valykite dantis du kartus per dieną ir bent vieną kartą paroje išsivalykite tarpdančius. Esant galimybei tarpdančius valykite po kiekvieno valgio.
  6. Naudokite vieno danties šepetėlį efektyvesniam apnašo nuvalymui.
  7. Rinkites saugias balinančias dantų pastas. Tokias pastas naudokite kelis kartus per savaitę.

Apibendrinimas

Didžiosios metų šventės yra skirtos susitikti su artimaisiais, skleisti gerumą ir apglėbti vienas kitą švelnumu, tačiau dantų sveikata neturėtų būti pamiršta, o geri individualios burnos higienos įpročiai turėtų būti kasdienybė. Jeigu tik dabar pradėjote kelią sveikų burnos higienos įpročių link nepamirškite, kad dažančius maisto produktus rekomenduojama gerti per šiaudelį, išgėrus ar pavalgius dažančių maisto produktų rekomenduojama prasiskalauti burną su vandeniu, kramtykite gumą su ksilitoliu, kad paskatintumėte seilių išsiskyrimą burnoje bei nepamirškite, kad labai svarbūs yra profilaktiniai vizitai pas burnos higienistą apnašų nuvalymui bei profilaktiniam dantų patikrinimui.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.