Dažniausiai pasitaikantys ingredientai dantų pastose: kas jie ir ką jie reiškia?

Kiekvieną rytą ir vakarą ant dantų šepetėlio išspaudžiate dantų pastos. Bet ar kada susimąstėte, kokie yra pagrindiniai dantų pastos ingredientai? Daugelis dantų pastų turi tuos pačius pagrindinius ingredientus, kurie neleidžia dantų pastai sukietėti, suriša medžiagas, nuvalo apnašą, apsaugo nuo ėduonies susidarymo ar skatina putojimą.

Šiame straipsnyje sužinosite 10 pagrindinių dantų pastos sudedamųjų dalių ir kokią funkciją dantų pastoje jos atlieka.

Funkciniai ingredientai

Vienas pagrindinių funkcinių ingredientų yra fluoras. Tai viena dažniausiai pasitaikančių veikliųjų medžiagų dantų pastose. Į dantų pastų sudėtį fluoras buvo pradėtas dėti nuo 1956 metų. Pagal Europos Sąjungos kosmetikos gaminių reglamentą bendras fluoridų kiekis dantų pastoje ribojamas iki 0,15%. Fluoras atlieka pagrindinį vaidmenį kovoje su dantų ėduonimi. Taip pat jis yra mineralas, kuris stiprina dantų emalį, todėl dantys mažiau paveikiami rūgščių, esančių maiste ir gėrimuose. Fluoras dantų pastoje gali būti pateiktas įvairiomis formomis, tokiomis kaip:

  • Natrio fluoridas (Sodium Fluoride),
  • Kalcio fluoridas (Calcium Fluoride);
  • Amino fluoridas (Amino Fluoride) ir kt.

Be fluorido, taip pat naudojami ir kiti funkciniai ingredientai, kurie mažina dantų jautrumą, pavyzdžiui:

  • Kalio citratas (Potassium Citrate)
  • Stroncio chloridas (Strontium Chloride)
  • Hidroksiapatitas (Hydroxyapatite).

Abrazyvai ir poliruojančios medžiagos

Nors dantų pastose esantys abrazyvai atlieka labai svarbų vaidmenį bei padeda geriau nuvalyti apnašą, tačiau jie nėra laikomi aktyvia medžiaga, nes nesumažina ėduonies ir dantenų ligų paplitimo. Abrazyvai dantų pastoje sudaro apie 8-20% dantų pastos sudėties. Senovės egiptiečiai ir romėnai savo dantų pastoje naudodavo abrazyvines medžiagas, tokias kaip susmulkinti kiaušinių arba austrių lukštai. Šiandienos dažniausiai pasitaikantys abrazyvai yra švelnesni ir higieniškesni. Vieni dažniausiai pasitaikančių abrazyvų yra:

  • Žėrutis (Mica);
  • Kalcio karbonatas (Calcium Carbonate);
  • Kalcio pirofosfatas (Calcium Pyrophosphate);
  • Dikalcio fosfatas (Dicalcium Phosphate);
  • Natrio bikarbonatas (Sodium Bicarbonate);
  • Hidratuotas aliuminio oksidas (Hydrated Alumina);
  • Hidratuotas silicio dioksidas (Hydrated Silica).

Svarbu paminėti tai, kad daugelyje balinančių dantų pastų yra gausiau abrazyvinių medžiagų, kurios ne tik nuvalo apnašą, bet gali prisidėti prie dantų emalio pažeidimo, nudilimo bei dantų jautrumo atsiradimo. Todėl labai svarbu žiūrėti į dantų pastos abrazyvumą, kuris žymimas raidėmis RDA. Kasdieniam naudojimui rekomenduojama rinktis dantų pastą, kurios RDA neviršija 70.

Plovikliai

Plovikliai leidžia žmonėms pajusti, kaip dantų pasta veikia, nes valymo metu susidaro burbuliukai ir dantų pasta tampa putojanti. Šios medžiagos pagerina valymo galią. Pagrindinis dantų pastos ploviklis yra žinomas kaip natrio laurilsulfatas (Sodium Lauryl Sulfate). Svarbu paminėti, kad ši medžiaga gali dirginti burnos gleivinę bei paskatinti žaizdelių bei opelių atsiradimą burnoje.

Skonio stiprikliai

Į daugumą dantų pastų sudėtį yra dedamos ir skonį suteikiančios medžiagos. Skonio stiprikliai gali būti įvairūs: nuo vaisių, kramtomosios gumos iki mėtų ar cinamono skonio. Pagrindinė skonio stipriklių paskirtis – užmaskuoti kitų sudėtinių medžiagų nemalonų skonį dantų pastoje, taip pat suteikti burnai gaivesnį kvapą išsivalius dantis. Žinoma, dantų pastas su skoniais labiausiai mėgsta vaikai.

Drėkikliai

Drėgmę išlaikančios medžiagos padeda dantų pastai išlikti drėgnai, nesukietėti ir neišdžiūti. Dažniausiai pasitaikančios drėgmę išlaikančios medžiagos yra:

  • Glicerolis (Glycerol);
  • Sorbitolis (Sorbitol);
  • Vanduo (Aqua);
  • Glikolis (Glycol).

Antibakterinės medžiagos

Kai kuriuose dantų pastose yra dedamos veikliosios medžiagos, kurios apsaugo burną antibakteriškai bei veikia kaip priešgrybelinis preparatas. Taip pat šios medžiagos apsaugo ir nuo apnašų susidarymo. Vienos pagrindinių antibakterinių medžiagų yra:

  • Triklozanas (Triclosan);
  • Chlorheksidinas (Chlorhexidine);
  • Kai kurie vaistažolių ekstraktai, pavyzdžiui medetkų žiedų ekstraktas.

Konservantai

Konservantai į dantų pastų sudėtį dedami tam, kad dantų pastoje nesidaugintų mikrobai ir ji kuo ilgiau išliktų tinkama vartojimui. Produktams, kurių sudėtyje yra vandens, kyla pavojus, nes mikroorganizmai gali lengvai kolonizuotis ir daugintis. Dantų pastoje dažnai būna ne vienas konservantas, o kelių konservantų mišinys, kurie vienu metu veikia skirtingas bakterijas, mieles ar pelėsius. Tikriausiai būtų labai nepatogu naudoti dantų pastą, kurią reikėtų laikyti šaldytuve ir sunaudoti per kelias dienas. Šalta dantų pasta būtų ypač nemaloni asmenims, kurių dantys yra jautrūs. Dažniausiai pasitaikantys konservantai dantų pastoje yra:

  • Natrio benzoatas (Sodium Benzoate);
  • Metilparabenas (Methylparaben);
  • Etilparabenas (Ethylparaben).

Dažikliai

Dažiklių pagrindinė paskirtis yra suteikti dantų pastai patrauklią išvaizdą. Dažniausiai esame pripratę naudoti baltos, žydros bei rausvos spalvos dantų pastas. Dantų pastoje dažikliai gali būti natūralios ir sintetinės kilmės. Dažikliai žymimi specialia koduote, kurioje nurodomas spalvos indekso (CI) numeris. Vienas dažniausiai pasitaikančių dažiklių dantų pastose yra titano dioksidas (Titanium Dioxide), kuris žymimas CI 77891.

Saldikliai

Dantų pastose saldikliai dedami tam, kad suteiktų dantų pastai skanų skonį bei užmaskuotų kitų sudėtinių ingredientų nepageidaujamą skonį. Valymasis su saldaus skonio dantų pasta suteikia didesnį valymosi malonumą. Dažniausiai naudojami saldikliai yra:

  • Sacharinas (Saccharin);
  • Aspartamas (Aspartame);
  • Ksilitolis (Xylitol).

Ksilitolis veikia ne vien tik kaip saldiklis, bet padeda atstatyti burnos mikroflora, neutralizuoja rūgštis esančias burnoje, skatina seilių išsiskyrimą bei dantų remineralizaciją.

Tirštikliai

Jei dantų pasta gaunasi per skysta, yra dedamos specialios medžiagos, kurios tirština dantų pastą, kad ji sustingtų į vieną gražią, lygią konsistenciją. Dažniausiai naudojami tirštikliai:

  • Karageninas (Carrageenan);
  • Ksantano derva (Xanthan Gum).

Apibendrinimas

Taigi, norint išgauti tinkamos konsistencijos, malonaus skonio bei kvapo dantų pastą, reikia ne vieno ingrediento. Kai kurie iš jų yra saugūs, o kai kurie nerekomenduojami, tad svarbu, kad dantų pasta ne tik nuvalytų apnašą, apsaugotų dantis nuo ėduonies bei dantenų ligų, bet ir nepakenktų jūsų burnos sveikatai.

 

Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.