Dantų ėduonis laikomas viena iš labiausiai paplitusių lėtinių ligų. Jis yra penkis kartus dažnesnis nei astma, o jo paplitimas didėja su amžiumi. Laimei, dantų ėduonies galima išvengti. Odontologijoje labiausiai paplitusi profilaktikos priemonė ėduonies prevencijai yra fluoro preparatai ir silantai. Tačiau mokslininkai ir odontologai toliau ieško ir tiria kitas priemones, kurios padėtų išvengti ėduonies. Viena iš tokių priemonių, sulaukusi nemažai dėmesio pastaraisiais metais, yra ksilitolis. Ksilitolis yra natūralus, mažai kalorijų turintis cukraus pakaitalas, turintis antikariogeninių savybių.
Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra ksilitolis, kokią naudą jis suteikia burnos būklei ir koks yra ksilitolio žalingas poveikis.
Kas yra ksilitolis?
Ksilitolis, natūrali medžiaga, pirmą kartą pristatyta Suomijoje Antrojo pasaulinio karo metu kaip cukraus pakaitalas. 1963 metais FDA (Food and Drug Administration) patvirtino ksilitolio naudojimą kaip maisto papildą. Ksilitolis išgaunamas iš beržų ksilano, kukurūzų burbuolių ir cukranendrių. Ksilitolis naudojamas kaip saldiklių pakaitalas, siekiant išvengti neigiamo cukraus poveikio sveikatai ir kartu užtikrinant norimą produkto saldumą. Nauda odotologijoje buvo paskelbta 1976 metais Suomijoje atliktame moksliniame tyrime. Nuo to laiko ksilitolio nauda vis labiau įrodoma burnos sveikatoje.
Kokią naudą dantims suteikia ksilitolis?
Yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad ksilitolio vartojimas (5-10 g per dieną) sumažina ėduonies dažnį 30-80 proc. ALHumaid ir Bamashmous (2022) savo moksliniame straipsnyje teigia, kad kramtomoji guma su ksilitoliu sumažina ėduonies paplitimą.
Pieninių dantų atvejų motinos vaidmuo ėduonies prevencijoje yra labai svarbus. Net jei vaikas dar neturi dantų, mama gali perduoti ėduonį sukeliančią bakteriją. Tyrimai rodo, kad ksilitolio vartojimas motinoms praėjus 3 mėnesiams po gimdymo žymiai sumažina Streptococcus mutans, ėduonį sukeliančios bakterijos, perdavimą savo vaikui.
Nors ksilitolio antikariogeninių ir nekariogeninių savybių negalima iki galo paaiškinti, veikimo mechanizmas apima Streptococcus mutans skaičiaus sumažėjimą ir pieno rūgšties gamybos bakterijų mažinamą poveikį. Nustatyta, kad net trumpalaikis ksilitolio vartojimas sumažina Streptococcus mutanskiekį tiek apnašose, tiek seilėse, nedarant jokio bendro poveikio normaliai burnos florai.
Söderling ir Pienihäkkinen (2025) savo mokslinėje apžvalgoje teigia, kad ksilitolio kramtomosios gumos įtraukimas į kasdienę mitybą sumažina ėduonies paplitimą ypač vaikams ir paaugliams, turintiems aukštą arba vidutinį ėduonies pasireiškimo lygį.
Ksilitolis kramtomojoje gumoje skatina seilių išsiskyrimą, didina seilių pH ir stabdo “rūgščių atakas” dantų apnašose. Taip pat ksilitolio vartojimas mažina apnašo susidarymą. Söderling ir Pienihäkkinen (2025) savo mokslinėje apžvalgoje analizavo mokslinius tyrimus apie ksilitolio ir sorbitolio įtaka apnašo kaupimuisi. Dviejų savaičių tyrimo rezultatai parodė, kad kramtomoji guma su ksilitoliu sumažina apnašų susidarymą 29 proc., o sorbitolio gumos grupėje pastebėtas apnašo kiekio padidėjimas.
Ksilitolio žalingas poveikis
Ksilitolio saugumas yra nuodugniai ištirtas. Daugumoje tyrimų buvo pranešta apie nedaug šalutinių poveikių, tokių kaip skrandžio sutrikimai ir viduriavimas, tačiau jie pasireiškė suvartojus labai didelę, keturis–penkis kartus didesnę nei rekomenduojama dozę, pasiekiant 50 g per dieną. Tinkamai dozuojant ir vartojant tinkamu dažnumu, ksilitolis buvo laikomas visiškai saugiu visiems, vartojant rekomenduojamą 6 g per dieną dozę.
Apibendrinimas
Ksilitolio produktai nėra pakaitalas kasdienei burnos higienai. Būtinas įprastas dantų valymas du kartus per dieną su remineralizuojančia dantų pasta, tarpdančių valymas vieną kartą paroje ir rekomenduojama laikytis mažai cukraus turinčios mitybos. Ksilitolio produktai traktuojami kaip papildoma priemonė dantų ėduonies profilaktikoje.
Straipsnis parengtas remiantis šiais moksliniais šaltiniais:
- ALHumaid, J., & Bamashmous, M. (2022). Meta-analysis on the Effectiveness of Xylitol in Caries Prevention. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 12(2), 133–138. https://doi.org/10.4103/jispcd.JISPCD_164_21
- John D. Ruby, Stephanie S. Momeni, Hui Wu. The effect of allulose, sucralose, and xylitol on Streptococcus mutans acid production. JADA Foundational Science, Volume 4, 2025, 100052. ISSN 2772-414X. https://doi.org/10.1016/j.jfscie.2025.100052.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772414X25000106)
- Lynch, H., & Milgrom, P. (2003). Xylitol and dental caries: an overview for clinicians. Journal of the California Dental Association, 31(3), 205–209.
- Söderling, E., Pienihäkkinen, K. Specific effects of xylitol chewing gum on mutans streptococci levels, plaque accumulation and caries occurrence: a systematic review. BMC Oral Health 25, 1275 (2025). https://doi.org/10.1186/s12903-025-06602-1
Straipsnio autorė: burnos higienistė Greta Košė.
